Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: papata1962 Категория: Политика
Прочетен: 332659 Постинги: 132 Коментари: 311
Постинги в блога
<<  <  2 3 4 5 6 7 8 9  >  >>
Глорификација и

image

демистификација:

image
Категория: Политика
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове: 0
Зарем од намалување на ДДВ-то на билетите на ЈСП нема да има значително помал прилив на пари само во буджетот на Република Македонија? Тогаш, зошто г-нот Костовски се закани (или пофали) дека ќе ја намалил цената на билетите за ЈСП на 10,оо денари!

Како градоначаникот на Скопје ќе го реализира тоа свое ветување? Одговорот на поставеното прашање досега г-нот Градоначаник не и го соопшти на јавноста.

Дали и тој како Владата ќе се ангажира за намалување на даноците?

Но, не само патниците на ЈСП да се ослободат од данок на дотичната услуга, туку и ЈСП како стопански субјект да се ослободи од плаќањето на било какви даноци (на резервни делови, на сервисни улуги, на горивото, на набавката на нови возила), пак не е можно цената на билетите на ЈСП да чини 10,оо денари. Поголема субвенција од ова би било државата ( т.е. сите даночни обрзници во РМ) да им ги плаќаат придонесите за здраствено и пензиско осигурување на сите вработени во ЈСП. Но, пак цената на билетот на ЈСП нема да е 10,оо денари.

Навистина г-нот Костовски е махер за бизнис, неспорен голем и хуман донатор, што ќе рече се разбира од правење пари. Ете, на пример: се заложи за 100% повисока цена на водата (што значи поскапеа и на цената за одржување на комуналната хигиена и цената за подигањето и одржувањето на зелените градски површини), а скопјани ниту имаат почисти улици, ниту празни контејнери за смет, ниту поубави и поголеми паркови, ниту украсени улици и булевари (за детски и спорстки игралишта да не зборуваме).

image

ас сум „дудук за правење пари “, веројатно затоа никако не можам да разберам, зошто намалувањето на ДДВ-то на билетите на ЈСП ќе предизвикало банкрот на ЈСП, кога парите од ДДВ-то не се на ЈСП, туку на сите граѓани на РМ, т.е. на буџетот на РМ. Или, пак поради тоа намалување на ДДВ-то ЈСП повеќе нема да се „кредитира“ на илегален начин? Можеби градоначаникот Костовски ќе предложи донесување на некој нов закон, специјално за ЈСП, со која ќе се обезбеди уште поголема субвенција за ЈСП. На пример, сите граѓани на Република Македонија би се задолжиле да му ги подмират огромните долгови на ЈСП кон странските и домашните кредитори. Несомнено, секој полнолетен граѓанин на РМ, посредно (преку пратениците во Парламентот), или непосредно (со граѓанска иницијатива), има право да побара ставње на дневен ред на Собранието на РМ предлог на закон, или предлог на измена на закон. Ако г-нот Костовски поведе таква иницијатива секако многу ќе ги израдува струмични, штипјани, тетовчани или охриѓани што на тој начин ќе им ги субвенционираат транспортните трошоци на патниците на ЈСП (меѓу кои има многу ученици и студенти „од внатрешаноста“), што на тој начин ќе се амнестираат досегашните раководни структури во ЈСП кои претпријатието го остваиле во огромни и долгогодшни долгови, а уште повеќе што на тој начин ЈСП ќе стане атрактивно за приватизација.

image

И најсетне, жалам што г-нот Костовски сега се сети да ветува дека ќе се залага за намалување на цената на билетите на ЈСП на само 10,оо денери. Да го направеше тоа пред последните локални избори, или сите скопјани ќе гласаа за него, или никој, така што денес немаше некои од неговите гласачи јавно да се каат, или срамуваат што гласале за него, ниту пак истите ќе беа изложени на мајтапење од пеновци. Сепак, им благодарам на сите кои му дадоа шанса на г-нот Трифун Костовски да го видеме како политичар, инаку ако станеше член во било кој персонален состав на некоја македонска влада, Македонија ќе страдаше, така само скопјани си знаат на какво дереџе се што си имаат таков градоначалник.

image
Категория: Политика
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове: 0
Првите масовни кражби на метални капаци и решетки од градската канализација во Струмица започна предоколу 6 години. Оттогаш Струмица на неколку пати беше предмет на специјана обработка на овие божемни собирачи на старо железо. Секако сегашниот градоначалник на Струмица во минатите две години секако се завзел за отстранување на опасностите кои демнат поради отворените шахти и сливници од градската канализација, но неприфатливо е сеуште да имаме опасно отворени шахти и сливници по струмичките улици.

image

Некои, како овие на фотографиите на улицата „Мито Хаџи-Василев Јасмин“, стојат непокриени толку долго што веќе се затнати со секаков „нанос“, па кога има врнежи по улиците се создаваат мали вештачки езера.

image

Друг акутен проблем на струмичани е уличното осветлување. На пример, по улиците „Младинска“ и “М.Х-В Јасмин“ и уличките околу нив секојденво минуваат околу 1/5 или 1/6 од струмичани, а истите се речиси сосема неосветлени.

image

За да ни биде Струмица убав град градскто осветлување не треба да блеска само по „булеваро“.

image

Убаво осветлени палми, фонтани со „лајт шоу“ од една страна, а од друга: отворени и запушени дупки од градската канализација во мрачни улици и улички со преполни контејнери, создаваат слика како да се работи за два града, едниот убаво уреден, другиот запуштен.

image

Засадените палми на отворено, доколку не измрзнат, во следните 5-6 години ќе станат посебно убави. Но, после 15-20 или 25 години овие долговечни растенија кои живеат до 200 години ќе измрзнат доколку во лутите струмички зими не бидат превземени посебни мерки за нивно презимување.

image

Неколку паднати украсни камења сега за сега не треба да се прифаќаат како индикатор дека изведувачот работи фушлерски.

image

Дали изведувачот работата ќе си ја заврши така како што треба ќе знаеме после првите зимски мразеви, кога ќе смрзне водата во фугите меѓу украсните камења, а дотогаш секако не смееме да носиме конечен заклучок за квалитетот на извршената услуга.

image

Во крајна сметка, ајде да прифатиме дека потрошените неколку илјада евра не се голем трошок извесно време струмичани да се фалат дека нивниот град го красат палми. Чаламџиството си има соја цена и тоа не го зачудува никој. Во случајов интрересна е волјата на градоначалникот да ја победи природата, да ги фасцинира струмичани како што Мусолини со својата борба против маларијата ги фасцинирал неговиоте следбеници. Таква желба имал и еден директор на претпријатието „Струмички Слив“ кој во средината на 60-тите години од минатиот век се пофалил дека со уредувањето на „поројо“ ќе ја победи ерозијата по околните струмички ридишта, но денес од таа волја да се победи природата имаме само еден одводен сегмент од канал кој поставен на високи столбови стрчи високо во празно, наместо да собира водата од поројните дождови кои се слеваат по двта околни рида.

image

На територијата на општина Струмица е и месноста Чам Чифлик (селото е изгорено од Грците во Балканските војни). Бидејќи сеуште не е завршена денационалзизацијата на земјиштетео од некогашниот атар на Чам Чифлик, поголем дел од тој простор е „под надлежност“ на Ј.П. „Комунлец“, што ќе рече „под ингеренции“ на градоначалникот Зоран Заев.

image

Се зборува дека градоначалникот Заев им дозволил на некои Турци од ѓупската маала во Стумица да ги масакрираат дабовите дрвја на Чам Чифлик. Наводно, заради благодарност за тоа што гласале за него. Незнам колку тоа е точно, но факт е дека во времето на предходниот градоначалник имаше двајца чувари од ЈП „Комуналец“ кои секојдневно совесно си ја извршуваа работата, а сега нема чувари на Чам Чифлик од ЈП „Комуналец“. Било како било, сегашниот градоначалник би можел да се ангажира месноста да биде пошумена.

image

Во оваа колиба на Чам Чифлик престојуваа чуварите на ЈП „Комуниалец“, а во неделите во текот на целата година се собираа струмичани љубители на староградски и даскалски (вмровски) песни. Сега зјапат празни. Пошумувањето на месноста Чам Чифлик ќе израдува многу струмичани.

image

И, најсетне, кој треба да се погрижи на Чам Чифлик да биде возобновен паметникот на македонските и бугарските партизани загинати во антифашистичката војна?

- Добриот градоначалник, зарем не?

Категория: Политика
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.07.2008 08:51
Сегашниот градоначалник на Струмица навистина му го смени личниот опсис на градот. Ја доврши изградбата на фонтаната започната од претходниот градоначалник, се ангажира во реализацијата на старата идеја на местото на градското пазариште да се изгради современ трговски ценатар и се зафати според соспствениот вкус да го разубави булеварот „Маршал Тито“ (суште така се вика). Но, при последното направил утка.

image

Уште во СФРЈ во стручната литература имаше стручна препорака според која уличните жардињери треба да бидат поставени најмалку 15-16 метра пред пешачките премин, да не бидат повисоки од 40 сантиметри, а засадените во нив растенија во никој случај не треба да го попречуваат видното поле на возачите.

image

Неводејки сметка за безбедноста во сообраќајот на булеварот „Маршал Тито“ градоначалникот Заев непотребно потрошил многу бетон кој можел да го потроши за изградба на вториот заштитен ѕид на одводниот канал од некогашниот порој.

image

Истотака неумешно се потрошени и парите за набавените палми. Тврдењето дека може да се аклиматизираат палми во Струмица секако не е експертско. Освен ако тие експерти сеуште не ја запознале стручната јавност дека создале нови палми кои издржуваат на минус 27,2 или 29,5 Целзиусови степени, колку што изнесуваат најниските измерени температури измерени во Струмица и струмичко во 1966 г. и во зимата на 2001 г.

image

Таква глетка нема да имаме во Струмица.

Незнам какви експерти ангажирал дотичниот градоначалник, но за ова прашање можел да се консултира сурфајки по интернет. И советниците од опозицијата пред да се согласат со ова набавка можеле истото да го направат на своите општински лаптопи.

image

Вакви последици по палмите од ниските температури

веќе сме гледале во Струмица.

Според податоци во литература најниската температура која може да ја поденсе еден вид палма без било какви оштетувања изнесува минус 15 Целзиусови степени. Во Струмица, во домашни услови одамна се одгледуваат палми. Некои палми долги годинии вегетират во неколку двора на семејни куќи. Но, зашитата на палмите од зимските ниски температури никогаш не била упешна. Во зависност од експозицијата и заштитата од ниски зимски температури некои палми во Струмица успеале со значајни оштетувања да преживеат дури и на минус 25 Целзиуси. Веројатно последниот факт ги охрабрил експертите на Заев да се застапат за реализација на неговата идеја, но местото (експозицијата) на кое се засадени палмите на Заев е изложено на ладниот вељушки ветер, кој никако нема да им годи на новозасадените палмите.

image

Палмите во Струмица и заштитна куќичка за палма во Охрид.

Засадените палми на „Маршал Тито“ во Струмица дури и да бидата заштитени во специјални куќички (како оние во Охрид) нема да имаат долг век доколку г-нот Заев во текот на студените зимски денови не обезбеди греење на кореновата система на овие палми. Колку што ми е познато на местата каде што се засадени палмите на Заев нема инсталација за затоплување, но и да има таква инсталација, високите бетонски „корита“ пак се непотребни затоа што тие во споредба со загревањето на кореновта система на растенија засадени директно во почвата бараат многу повеќе енергија (и пари) за затоплување.

image

Олеандрите засадени на дојранските улици без заштита

од ниските зимски температури го красеа градот само една ипол деценија.

Иако некои видови палми живеат и до 200 години, палмите на градоначалникот Заев ќе имаат многу краток век, отприлика како олендрите што беа насадени по улиците во Дојран кои го красеа се додека не измрзнаа од ниските зимски температури. Ако ова зима не биде екстремно ладна, догодина г-нот Заев ќе може да се пофали дека неговите пралми траеле повеќе отколку палмите на поранешниот скопски градоналаник Ристо Пенов.

image

Палмите на Ристо Пенов.

За да личи Струимица на „вистински приморски град“ секако треба нешто друго, а не палми непогодни за годините со екстремоно ладни струмички зими.

image

Планинарска куќичка во „медитеранска атмосфера“.

image

Московски парк во „медитеранска атмосфера“.
Категория: Политика
Прочетен: 3559 Коментари: 5 Гласове: 0
image

Дајте ни ја Вистината!

image

Анѓели и ѓаволи

image

Мама Лиле

image

Нане Лиле

image

Мирудија за секоја манџа

image

NATO Go Home!
Категория: Политика
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.07.2008 00:35
Околу 13% од македонското население го сочинуваат припадниците на помалите етнички заедници. Навидум мал процент како населнеие, но како број на гласачи тој процент е огромна бројка, чија големина можеме да илустрираме со фактот што ВМРО-ДПМНЕ го оспорува легитимниот избор на „Б.Ц.“ со тврдењето дека му недостасувале само 0,3% од гласовите за да биде регуларно избран за Претседател на РМ.

image

Фалбата на СДСМ дека обезбедувал 20% од своите коалицииони листи за кандидати за пратеници од помалите етнички заедници е проста модификација на југокомунистичкото фалба дека комунистчката авангарда се грижела за сиот работниот народ и сите народи и народности.
image

Во кратката историја на македонскиот повеќепартиски политички ситем повеќето од партиите на помалите етнички заедници се прославија како коалиционен партер на СДСМ. Ова несакана или посакувана слава, во завсност од аспектот на политичката опција, е основата за дилемата дали тие партии дејствуваат автохтоно, или диригирано поради неможноста сами да се изборат на избори за свои пратенички мандати.

image
Автохтоното организирање на политичките партии по етничка основа во РМ неспорно може да се рализира само со позитивана дискриминација, т.е. со загарантирани пратенички мандати, а не со проценти на кандидатските листи определени со „математиките“ и туторството на големите партии.

image

Во демократското, во отвореното општество, неспорно е правото за организирање на политичките партии врз етничка основа, исто како што е неспорно и правото за политичко организирање врз основата на интернационализмот (т.е. како граѓанска партија). Со промените во изборниот законик припадниците на помалите етнички заедници добиваат право да избираат самите дали ќе гласат за својата етничка партија, или пак за друга партија, или коалиција. На пример: неодамна исклучениот од СДСМ Есад Рахиќ со овие промени во изборниот законик, кој го унапредуваат и правото да бидеш избиран, добива можност сам да си избира дали за следниот мандат ќе се кандидатира како член на најавената интернациналистичка партија на Слободни социјалдемократи или како член на новоформирана етничка партија на македонските Бошњаци.

image


Загарантираните пратенички места за малите еднички заедници секако ќе влијаат врз коалициониот капацитет на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Избрзаното противење на СДСМ за овие демократски промени веројатно ќе предизвика одлив на значителен процент досегашни гласачи на СДСМ. Но, кој му е крив на СДСМ кој на чело со г-ѓа Шекеринска на македонската политичка сцена настапува како заклана кокошка, а не како витински демократи кои пред се се грижат за унапредување на демократските права на граѓаните на РМ без разлика на нивната верска или етничка припадност.
Категория: Политика
Прочетен: 1136 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 02.07.2008 00:22
Дијалог и кохабитација.

image

image
Категория: Политика
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове: 0
„Со сончогледи не се прави партија.“ - Ако се сеќавам добро така гласаше изјавата на Бранко Црвенковски дадена во изборната 1998 г. по повод одливот на членови и гласачи од СДСМ.

image

Деновиве уште еден горд „сончоглед“ му го сврте грбот на „папата“. Имено, поранешниот амбасадор со најкртаок дипломатски „стаж“ Љупчо Јордановски најави дека ќе формира нова партија која ќе се викала Слободни социјалдемократи.

image

Се зборува дека осомничениот Владо Бучковски ќе мигрирал среде елитата на Слободните социјалдемократи. Тоа наскоро е можно само ако Бучковски не е виновен за спорната „набавка на резервни тенковски делови“. Во спротивно, Бучковски ќе може да се вброи во активистите на Слободните социјалдемократи дури после „одлежувањето“ на седумгодишната затворска казна која следува за кривичното дело за кое е осомничен.

image

 
Категория: Политика
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове: 0
01.07.2008 20:08 - Гола вистина
Категория: Политика
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове: 0
Почитуваниот г-н Владо Бучковски навистина „како коњ“ одработи во кампањата на лицето Б.Ц., вложи многу труд, даде сй од се себе, а за возврат јавно ништо не побара.

image

Во контекст на сомнежот дека дел од парите во спорната „набавка не резервни тенковски делови“ биле наменети за изборната камања на „папата“, без да се почитува правилото дека никој не е виновен додека не биде осуден, се тврди дека: „Бранко од Бучко направи магаре“. Тоа не е точно. Самиот што ќе си направиш никој не може да ти направи.

image
Категория: Политика
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.07.2008 19:45
Ноќта меѓу 1-ви и 2-ри август 2007 год. за прв пат во Југоисточна Европа се случи да му биде одземен пратеничкиот имунитет на пратеник кој претходно бил министер и премиер. Шпекулациите дека тоа било мотивирано од политички пресметки суште не стивнуваат.

image

Никој не е виновен додека не биде осуден.

Но, почитувањето на овој принцип деклариран за прв пат во Француската револуција (која се смета за почеток на современата демократија), не го ускратува правото јавно да се изрази сомнежет дека г-нот Осомничен на ја зборува вистината. Истотака и најавата за покренување на обвинтителен акт не зачи дека е дотичниот е виновен.

image

Осомничен тврдеше дека режисерот на обидот за негово итно притварање бил г-нот Љубиша Георгиевски, но најавата на Обинителството дека г-нот Осомничен ќе стане г-н Обвинет го поткрепува сомнежот изнерсен од пратеникот Влатко Ѓорчев дека значителен дел од парите стекнати во спорната „набавка на резервни тенковски делови“ биле наменети за изборнаtа кампања на „државникот“.

image

Неспорно е дека многумина од политички причини
би сакале ова слика да ја видат како реалност.

После 8-часовниот распит во Основниот суд и притисокот врз истиот суд од европскиот СДСМ на г-ѓа Шекеринска, дотичниот г-н изјави дека ја извојувал битката за слободата, при што се доби впечаток дека во истражната постапка биле увежени неговите „нови докази“. Но, набргу на јавноста и беше соопштено дека на г-нот Осомничен му бил одземен дипломатски пасош и му било забрането да се движи надвор од територијата на град Скопје, кое нешто кажува дека неговите „нови докози“ не биле пресудниот чинител да не биде испратен во притвор.

image

По се изгледа дека не „новите докази“, туку притисоците на европскиот СДСМ врз истражниот судија го спасија г-нот Осомничен од притвор.

Ако дотичниот гоподин сам се откажал од пратеничкиот имунитет кој го штити од притвор во истражен затвор, тогаш кому му беше потребен „театарот“ кој го приреди европскиот СДСМ на соодветната собраниска комисија и пред Основниот суд во Скопје?

image

Не е убаво да се шпекулира со тврдењето дека „папата на свети сдсм“ ја организираал таа мечкина услуга на г-нот Осомничен со цел истиот „да не пропее“ во истржаниот затвор.

image

Од некои луѓе кои поминале извесно време во притвор и затвор сум слушал дека притворот е „сто пати по грозен од затворот“. Додека биле во притвор, не им дозволувале да спијат, постојано ги распрашувале и после неколку дена неспиење во истражната постапка заборавале што кажале, што излажале, незнаеле дали е ден или ноќ и на крајот се си признале, само и само да ги остават да се наспијат.

image Дека отслужувањето на затворската казна било многу полесно од притворот го илустрираа со фактот што притворениот, за разлика од затвореникот, немал право на сексуален однос со својот брачен партнер. Веројатно „театарот“ кој го приреди европскиот СДСМ во заштита на ликот и делото на г-нот Бучковски, беше инспириран од хуманитарни побуди, а не од директивата на „државникот“.

image

Се повеќе имаме показатели според кои може да заклучиме споменатиот режисер досега не режирал никаква престава во која главна ролја игра споменатиот пратеник, но ако дотичниот г-н Осомничен на крајот од „сторијата“ биде испратен да „свири клавир“ во Идризово, тогаш г-нот Љубиша Георгиевски, од хуманитарни побуди - секако, ќе има можност да режира некаква прествава во која би можел евентуалниот г-н Осуденик да ги реализира и на друг начин своите артистички афинитети и способности.

image

И најсетне, ако дотичниот г-н Осомничен стане г-н Осуденик дали европскиот СДСМ на г-ѓа Шекеринска и неговиот „папа“ ќе ја блокираат влезната врата на соодветниот затвор?

image

 

 
Категория: Политика
Прочетен: 2497 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.07.2008 19:36
image

image

Опинци за другите.

image

Кондури за мене.

Р.Ѕ.
Позајмено: Банда Комунистичка
Категория: Политика
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове: 0
01.07.2008 18:50 - Местенка?
Летни партиски игри – Местенка?

Сега има моногу „ако“ за да се одговори на поственото прашање. Ако има местенка, нема да ме зачуди ако на крајот излезе дека таа не била против Бучковски, туку ЗА Бучковски, односно дека „местачите“ сметат дека Бучковски со „новите докази“ изнесени на 17- јули (Вечер) и 3-ти август о.г. (Кананл 5) од обвинет ќе се просалви како во обвинител.

image

Основан ли е сомнежот на Вечер дека од МО „изчезнала“ документација: „ за да се скријат трагите од јавните набавки на Бучковски “? Можеби истата „исчезнала“ за да се направи жртва, т.е. „херој Бучковски“?

image

Но, Бучковите „нови докази“ по се изгледа не кореспондираат со тоа што можевме да го разбереме за обвинението против него во: Вечер, Вест, Време, или некој друг медиум.

Може ли македонската јавност да ја добие на увид целосната содржина на обвинението против Бучковски?

image

image

image

image

Ако имаше местенка, тогаш кој е авторот (или авторите), кој е режисерот, кој се актерите? Одговорот на поставените прашања можеби лежи во тоа кој најмногу полза извлече од оваа непотребно кренета врева.

Најмногу добија Бучковски и Брат Љубе, за чие ослободување се создава надеж дека истото ќе се случи.

image

Сега за сега најмногу изгубија Груевски и Шекеринска, но игранката сеуште не завршена.

Дали сценаристот и режисерот на „драмата со Бучковски“ е Љубчо Георгиевски, од една стана да „возврати“ за скандалот со неговата средба со Црвенковски?

Да си припомнеме на радостта на г-нот Љубчо Георгивски кога г-нот Бучковски стана премиер, да си припомниме дека повеќето од „приврзаниците“ на Брат Љубе своевремено го обвинуваа г-но Груевски дека не водел сметка за Брат Љубе.

И, најсетене можна ли е коалиција Бучковски - Брат Љубе?
Категория: Политика
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове: 0
01.07.2008 18:41 - Клобото
Ноќта меѓу 1-ви и 2-ри август 2007 г. на пратеникот Владо Бучковски му беше одземен пратеничкиот мандат.

Ќе се одмота ли клобото?

image

Дали пропеа некое ангелче?

image
Категория: Политика
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Политика
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове: 0
<<  <  2 3 4 5 6 7 8 9  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: papata1962
Категория: Политика
Прочетен: 332659
Постинги: 132
Коментари: 311
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930