Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 12:47 - Отворено писмо до новинарот Ерол Ризаов
Автор: papata1962 Категория: Политика   
Прочетен: 3473 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2009 23:30


НЕ Е СУШТЕСТВЕНО ВО ШТО ВЕРУВАШ, СУШТЕСТВЕНО Е КОЛКУ СИЛНО ВЕРУВАШ

 

Пред некое време го видов долу приложениот повик за „борба против букефалистичката чума“.

image

Незнам кој е авторот на овој повик. Препоставувам дека синатагмата „букефалистичка чума“ се однесува на делата на современите апостоли на македонизмот: Блаже Ристовски, Васил Иљовски, Томе Бошевски, Аристотел Тентов, Александар Донски и некои други македоноиди.

image


Во почетокот на минатиот век македоноидите како национален симбол си го зеле букефал, еден од коњите на Александар Македонски.

Синтагмата „букефалистичка чума“ веројатно се однесува и на поставувањето паметници на Александар Велики во Прилеп и Штип, најавената изградба на паметници на Алексанадар Велики во центарот на Скопје, на Филип Втори во скопската општина Гази Баба и во Битола, преименувањето на аеродромот во „Александар Велики“, именувањето на булевар во Скопје со името на „Александар Македонски“, именување на истоимени улици во градови на Република Македонија, именувањето на плоштадот Филип Вори во Скопје, прекрстувањето на скопскиот стадион во „Арена Филип Втори“, прекрстувањето на автопатот од Скопје до Гевгелија во „Александар Велики“ и сл.

image

Ако претпостваките за значението на синтагмата „букефалситичка чума“ се точни, тогаш како „борци“ против „букефалистичката чума“ досега сум ги забележал на прво место грчките политичари кои го оспоруваат македонскиот национален идентитет и „уставното име“ на РМ, а потоа и некои македонски политичари, како Трифун Костовски и др. Меѓу странските непријатели на „букефалистичката чума“ во најновиот број на в-кот „Фокус“ се приклучил и неосознаениот македоноид од еврејако потекло Сем Вакнин. 

image

Сем Вакнин во „Фокус“ (Скопје 16.01.2009) под заглавието „Александар Велики, заборавенинот лудак од историјата“ го поставува прашањето: „Зошто Македонија и Грција му се поклонуваат на монструмот?“.

За потсетување и упатување на неупатените, Вие г-не Ризаов како македонски, македонистички и македоноиден новинар, кој себе си се смета за Турчин,  во својата „Божикна честитка до г.г. Стефан и до Старделов“ меѓу другото пишувате:

„Ваше блаженство г.г. Стефан си дозволувам да Ви се обратам јавно и директно можеби за најчувствителното прашање во поновата историја на Република Македонија. Зошто во Македонија станува тегобно, да не речам срамно, да си од словенско потекло. Наместо гордост, тоа се" повеќе предизвикува понижување и навреда. ... Црквата по ова прашање е несфатливо тивка, да не кажам сосема нема. Зошто. Црквата молчи за најголемата навреда на македонскиот национален идентитет кој е нераздвоен дел од верата. Кажете, г.г. Стефан јавно, колку е опасно што античкото потекло како единствено се" повеќе се проповеда тука во нашата ни татковина.“

Не г-не Ризаов. МПЦ „по ова прашање“ не е несфатливо тивка, не е ниту нема, ниту пак молчи.

Не сум гласноговорник на г.г. Стефан, ниту на МПЦ, но со цел г-не Ризаов да го најде одговорот кој го бара го потсетувам да кликне на сајтот на МПЦ, затоа што таму со своите очи и уши самите може да се увери дека нашата МПЦ со Божја волја ги пропагира некои од делата на македониодните апостоли Васил Иљоски и „нашите научни работници Томе Бошевски и Аристотел Тентов“. Навистина, на сајтот на МПЦ недостасуваат линкови кон делата на други македоноидни апостоли, но сепак и постоечките линкови на сајтот на МПЦ го даваат оговорот на прашањето што го поставувате г-не Ризаов до г.г. Стефан.

image

Солун пак ке е наш!

Почитуван г-не Ризаов, како неспорен македонид по род Вие како да не живеете тука. Просто ме изненадувате што не знаете дека основателот на МПЦ не е ниту Комунистичката Партија на Југославија, ниту Јустинијан Велики, ниту цар Самуил, туку Св.Павле. Значи г-не Ризаов не бива да го заменувате основателот нејзин Св. апостол Павле со возобнувачот нејзин Св. Климент Охридски. За решавање на Вашата дилема за ролјата на Св.Св Кирил и Методи во возобнувањето на МПЦ исто така требало само да кликнете на сајтот на МПЦ и не ќе имавте потреба до г.г. Стефан да посатвувате излишни прашања. 

Вие г-не Ерол Ризаов, иако сте муслиман, со резигнација кон оној што го сметате за навредувач, секако искрено сочувстувате со македонската правосалвна паства оти сте стекнале погрешен впечаток дека МПЦ се срамела од Св.Кирил и Св.Методи, а се возгордеала од идолотраијата кон Александар Македонски фрескописан во цркавата Гуштерова. Сепак, мора да признаете дека и македонската православна паства како колективитет е возгоредеана од таа црковна ортодоксно-православна идолатријата кон македоноидниот идол Александар Македонски, независно од тоа што тој бил паганин. Зарем ова идолатрија кон дотичниот паганин не е патриотски пример на црковно-народно единство изразен со Божја волја во современата борба за зачувување на македонскиот национален идентитет?

Посетна г-не Ризаов, не сме веќе под пустото турско ропство кога со џамијско-црковните пропаганди се определувала националната припадност на рајата според нејзината принадлежност кон ова или она црква, или џамија. Денес и Македонците муслимани, како Македоците католици, како Македонците протестанти и православни, секако се возгордеани од идолотратријата кон Александар ем Велики ем Македонски.  

image

И Клеопатра со се Египет се наши!

А што е уште познчајно, Вие како неспорен македоноид и муслиман заборавате дека и вашиот пророк Мухамед е македоноид оти и тој како Вас е припадник на белата раса, шо ќе рече и двајцата сте чеда на нашиот Македон, прародителот на белата раса што со Божја волја се населила оттука па се до Јапонија.

image

Со зелените точки и зелените линија е обележена северната етничка граница на античките Македонци во 4-ти и 3-ти век век пред нашата ера. (Анета Димова, в-к „Македонско Сонце“, Скопје 25.06.2004 г.)

Раководејки од македонската народна пословица која не’ поучува дека „ако пасат тревата, корењеата стојат“, почитуван г-нот Ерол Ризаов, како на мој роднина по Македон, најискрено Ви го препорачувам клипчето „Македонска Молитва“.

image

Дел  од паметникот на коњот букефал и Александар Велики во Единбург кој докажува дека и на исток и на запад има такви кои си ги знаат своите македонидни гени.

Фала му Севишниот кој преку авторот на „Македонска Молитва“ ни соопшти дека веќе не се „Античките Македонци мистерија за антрополозите“.

Фала му Севишниот кој преку на авторот на „Македонска Молитва“ ни соопшти Колку е присутен античкиот македонски ген во современиот македонски народ?

Фала му на Севишниот што ние совремните Македонци си ги имаме  Адам од Македонија (наречен уште и Македон од Говрлево),  Големата Мајка од  Говрлево  (т.е. Ева Македонска) и Славе Македонски.

 

image

И Вавилон е наш!

За жал г-не Ризаов Вие како загубена овца од стадото неосновано сте се нафрлиле и врз МАНУ која за Ваша и наша среќа сеуште ја признавате за бедем на македонозимот. Каква е таа Ваша „честитката“ г-не Ерол Ризаов до Георги Старделов,  претседателот на МАНУ, во која несвесни за својата заблуда огорчено му пишувате:

„Во скудни времиња кога во државата царува провинцијализмот и примитивизмот, кога се трага по нови корени и по нов антички идентитет, притоа сериозно доведувајќи ја во опасност иднината на државата и на нејзините граѓани, се чини, суден час е да кажете нешто троа похрабро.“

image

Корените на МАНУ не се од 1967 г., таа не е создадена како орудие во пресметката меѓу Тито и Ранковиќ

Г-не Ризаов, сосема серизозно упатувате тешко обвинение против МАНУ, чија содржина може да ја симлифицираме со општопозната мисла на писателот Бертранд Расел изречена по повод поведението на „народната власт“ во „научниот комунизам“ на веќе непосточката Гермаска Демократска Рерпублика, т.е. т.н. Источна Германија.  („Откритито, дека човек може да биде маниплиран од името на науката, дека владите можат како што сакаат да ги манипулираат, во еден или друг правец, е една од причините за нашата беда.“ –Б.Расел).

image

Зарем е возможно г-не Ризаов да верувате дека кратенката МАНУ значи МАјмуните На Удба, та ја обвинувате МАНУ за слугарство на политиката?

Вие г-не Ризаов како да не знаете дека МАНУ од нејзиното основање (1967 г.) како неспорно задоцнето чедо на Титовиот „научен комунизам“, па се’ до ден денес, во својата дејност, дури и кога молчела, никогаш не се раководела од откритито дека човек може да биде манипулиран од името на науката.

МАНУ не молчи г-не Ризаов, таа дејствува! За жал Вие г-не Ризаов, ниту како човек, ниту како новинар, не гледате, или не сакате да видете, дека МАНУ на сите научни фронтови се бори за зачувување на нашето уставно и национално име.

Можеби еден ден ќе се создадат сите услови делегација од МАНУ да поведе делегација од Хунзи и Калаши во ОН, НАТО и ЕУ, за да ги им отворат очите на Европејците и Американците кои сега се заслепени од великогрчаката пропаганда.

За жал Вие г-не Ерол Ризаов не го разбирате, или се преправате оти не го разбирате мудрото академско молчење на МАНУ како по однос на гостувањето на нашите мили иселеници во странство – Хунзите, така и по однос на „ДНК анализите на швајцарскиот институт Игенеа според кои Македонците се претежно антички, а Грците претежно германски народ“.  Во контекст на тоа, г-не Ризаов Вие несвесно се приклучувате кон оние домашни и странски народни непријатели кои споменатите истражувања на „Игенеа“ ги прогласија за шпекулација затоа што денес наводно немало материјал од кој може да се земе ДНК од антички Македнци, антички Словени, антички Пеонци, антички Дарданци, или антички Тракијци. 

image

Мумијата од Липково

Патем овие злобни домашни и странски непријатели на древната македонската цивилизација (чии корени се навлезени длабоко во праисторијата), забораваат дека современите Македонци си имаат, пардон, си поседуваат античка ДНК, како во Мумијата од Липково која се датира од времето на 5-тиот и 4-тиот век пред нашата ера, така и во оние мумии кои се откриени заедно со неа, а се дадени во Србија. Крвта вода не бива, г-не Ризаов.

Почитуван г-не Ризаов, се фалите што своевремено Ве подучувал акакдемик Блаже Конески.  Ама, тој ги  подучуваше сите доборонамерни, поради што и јас ќе се повикам на неговото подучување.

Во својота книшка „Кон македонската преродба“ (Скопје 1959 г.) Блаже Конески дал поопширен цитат од статијата на бугарскиот општественик Петко Рачов Славејков „По македонскийт въпрос“ напечатена во вeсникот „Македония“ од 18.01.1871 г. во Цариград. Во ова статија авторот, истовремено и уредник на в-кот „Македония“, меѓу другото пишува:

„Най-после Македонскийт въпрос излезе наяве и ся показ в печатът. Ний казваме най-после, зщото този въпрос не е нова работа. Ния сми го зачували още от преди десетина години от някои от Македония. ... Многу пъти сми чували от Македонистите, че те не били Българе, но Македонци, потомци на древните Македонци и всякога сми чакали някави доказателства за това, без да го дочаками. Македонистите никога не са ни показали основанията за таквозито си мнение. Те упорствуваат в своето Македонско происхождание, което никак не могат да прокарат до дето треба. ... Но всякак потеклото на македонистите од старите Македонци е от най-съмнителните неща. Техното мнение днес не може да се опира освен на местото, дето живеят, а то е най-шатките опирания. Като са живееле старите Македонци на тези същите места, защо и днешните жители да не се от македонска кръв?  Те са цели Македонци, и заключиват Македонистите и са успокояват на своето голямо откритие. ...Чували сми и друго основание. Някои Македонисти се делят од Българите по друга причина, по тъзи: че те са чисти славяни, а Българите са татаре и незнам що. ... За да придадат сила на своето произволно основание Македонистите посочват разликата на наречията македонско и горнебългарско, от които първото било по близу до славянский язик, а второто било размесено с татаризми и пр. ... Въобще мненията на Македонистите нямат ни зрелост, ни еднаквост. Един говори още едно, друг говори друго, което му ся види по-добро. Желателно е да ся види тяхното учение наредено в обща форма, за да може да оцени напълно неговата основателност и неговате последствия.“ (Б.Конески, Кон македонската преродба Македонските учебници од 19 век. ИНИ. Второ издание. Скопје 1959. 73-75.)

image

Потаму Блаже Конески пишува: „Статијата на Славејкова има за нас најголема важност пред се’ затоа што не’ осветлува за погледите на македонистите. Тие погледи биле оформени, судејќи по зборовите на Славејкова, најмалку кон почетокот на 60-тите години [Најраното пишано изјанување од 19-ти век дека некој се сметал Македонец Славјаниен е од 1846 г. – Заб.моја а_b]... А тоа значи – кажува Конески - дека самостојното македонско движење има свои корења длабоко во преродбата на нашиот народ низ 19 век. [Болдираното е мое a_b] ...Македонистите се старале да изградат свој поглед на историјата на македонскиот народ. ...Зашто Александар Велики и неговите Македонци ги сметале (како што и денеска некои луѓе во нашиот прост народ) за чисти Словени. [Ставеното во мали загради е забелешка на Б.Конески и се однесува за 1959 год.] Тоа уверение впрочем не било измислено кај нас. ...македонистите го земале [Александар Велики – Заб. моја. a_b ] за свој предок, со кого можеле да се гордеат. „Ова страна е Македония“ – се вели во една дописка од Охрид до „Цариградски Весник“ (3 март 1860) – и ако пригледаме природа, нрави, обичаи, характер на жители, нихен стан, нихна физиономия, из цело ще познаеме истите ония мужи, кои во старо време составяли фаланги Александра Македонскаго“. Ништо не му пречел на дописникот да ја направи оваа поредба фактот што тој одвај ли можел да знае нешто за ставата и физономијата на старите Македонци. Нека се потсетиме на ова место и за солунскиот учител што изјавувал дека е Македонец, какви што биле Филип, Александар Македонски и Аристотел Филозоф.“ (Ibid. 79-80 )

Како што соопштува Б.Конески, тука е збор за некој македонистички учител родум од Охрид, за кого сведокот тврди дека е: „по майка българка, по баща куцовлах-цинцарин“ и роднина на Д.Паунчев. Тој охриѓанин во крајот на 60-тите години од 19 век, изјавувал: „Я ни сум ни бугарин, ни грк, ни цинцарин; я сум чисто Макидонец, какви су били Вилип и Александри  Македонски и Аризтотел вилозов“. (Ibid. 49-50)

image

За жал историјата се повторува. Во својата книга „Раѓањето на македонската нација“ Драган Ташковски пишува за односот на „официјална Европа“ и соседите на Македонија кон македонистите од средината на 19-иот век:

„Грчките националисти кои сонуваа за „Велика Елада“, во ова време на расправии почнаа да тврдат пред Европа дека македонските Словени се пословенчени Грци... Бугарските пак лидери, поттикнувани од српските државници и пропагатори од тоа време, а особено од руските словенофили, тврдеа обратно, дека тие како Словени не можат да бидат Грци, туку Бугари. ... Во одбрана на своите националистички интереси и за да не узнае официјална Европа дека тука се работи за трет народ, посебен од Грците и Бугарие, тие [бугарските националисти] удрија по ваквите македонски истапувања. Парадоксалните теории што во својот национален романтизам ги изнесува овие Македонци за некаква  физиолошка врска на македонските Словени со Старомакедонците , беа онаа слаба точка по која можеше да се удира. Како, македонските Словени да се викаат Македонци и своето потекло да го извлекуваат  од Старомакедонците, кога во времето на Филипа и Александра Македонски ниту во Македонија, ниту на Балканот имало Словени, кои на овие простори се населиле дури на крајот на VI и во почетокот на VII век? Токму по тој парадокс меѓу македонското име и словенската содржина на македонските Словени удрија особено бугарските националисти, кои, божем во одбрана на научната вистина, се обидоа пред европскиот свет да докажат дека тука се работи за гркофилски настроени луѓе, кои од свои посебни интереси се декларираат со „грчкото“ име Македонци. ... Затоа тие и ги нападнаа не само овие теории, туку и носителите на македонските национални идеи нарекувајќи и „незналици“ и „глупави луѓе“. [Тука Д.Ташкоски ставил фуснота, која гласи: „П.Р.Славейков, Македонският въпрос. Македония, Цариград, V, 18.I.1871.“ – Заб.моја. a_b] Така овие луѓе [Се однесува на Македонистите. - Заб.моја. a_b] ги сфати во почетокот и Европа, па на нивните изјави дека се Македонци, не сакаше да обрнува посебно внимание, верувајќи, како што изнесуваа бугарските националисти а со нив и руските словенофили, дека тие низ долгогодишното грчко духовно робство ја заборавиле својата „бугарска“ народност, па го го прифатиле македонското географско име, кое за тогашниот европски свет беше синоним на „грчкото“... [а] грчките националисти го земаа токму тоа именување на самите Македонци како најсилен „доказ“ дека тие се „Грци“.“ (Д.Ташкосвки, Раѓањето на македонската нација.  Скопје 1970. 9-11) 

 image

Почитуван г-не Ризаов, во минатиот 20-ти век спознајните можности на југословенските „научни работници“ беа ограничени. Та затоа не е чудно што академикот Блаже Конески иронично му се потсмевал на анонимниот дописник на „Цариградски Весник“ (03.03.1860 г.) од Охрид кој во себе и во својот народ според физиономијата ги гледал античките Македонци а „одвај ли можел да знае нешто за ставата и физономијата на старите Македонци“. Истотака и Драган Ташковски поради истите причини пишувал така како што напишал за „парадоксалните теории“ од средината на 19-иот век „за некаква физиолошка врска на македонските Словени со Старомакедонците“. Поради ограничените спознајни можности на југословенските „научни работници“ не е чудно што дури и академик Блаже Ристовски во 1983 г., три години после смртта на другарот Тито, пишуваше дека: „во формирањето на народите не е примарен етничкиот состав на наслението, туку неговиот историски развиток“. (Б.Ристовски, Македонскиот народ и македонската нација. Скопје 1983. I. 29) Но, во 1983 г. сеуште беше комуњарско време а, според Тиовиот „научен комунизам“ Македонците требаше историски да се развијат во Југословени. Од друга страна, не во 1959 г., не во 1983 г., туку дури денес г-не Ризаов, во Швајцарија, во центарот на Европа, без субјективизам и волунтаризам прашањето за националната припадност се решава езгактно, со помош на генетиката како егзактна наука која не трпи ниту субјективизам, ниту волунтаризам.

image

Трофим Денисович Лисенко  (1898-1976), кој директорувал со  Институтот за Генетика при Советската Академија на науките (1930-1940 г.) со голем број лажни експерименти во агрономијата извршени во СССР и во странство измислувал и пласирал лажни достигнувања во агрономијата божем постигнати со помош генетиката со цел да ја поткрепи дневнополитичката пропаганда на Сталиновата домашна и надворешна политика. За возврат, Лисенко бил прогласен за академик, т.е. станал член на Академијата на науките на СССР и други советки акадмии на науките, а неговиот научен опонент Николај Вавилов бил убиен од „советските другари“.  

image

Во 1935 г., кога е снимена ова фотографија, на која се гледа како советските главатари на чело со Сталин го слушата говорот на академикот Лисенко, во  СССР вледее страшен глад, особено во Украина каде се појавува и канибализам (познати се случаи кога  родители ги јаделе своите деца). Се смета дека през 1935 г. во СССР од глад умреле еденипол милјон луѓе.

Зарем Вие г-не Ризаов сметате дека денес во 21-ви век, во Швајцарија, во центарот на Европа, се однесуваат кон генетиката исто како што се однесувале кон генетиката во времето на Хитлеровите ариевци или пак како што се однесувале кон генетиката во времето на советската пролет на љубимиот Сталинов акдемик Трофим Денисович Лисенко?   

image

Идентификувајте се г-не Ерол Ризаов! Осознајте се и освестете се г-не Ризаов! Станете свесен за постоењето на прамакедонските закони и праисториската македонска држава! Не сме дојдени со трска од кај зад Карпатите. Бидете горд на своите македонидни гени! Сменетете си го презимето во Ризаоски! А името во Егеј, да се знае оти сте чист македоноид, особено после капење. Не бидете заблудени како оние заблудени монголоиди Бугари што од незнаење себи си се сметаа за Турци и во времето на Тодор Живков како изгубени овци од стадото се преселија во Турција. Бидете горд македоноид, а не шизоид. Почувствувајте го филингот да сте супериорен македоноид од тука па се до Јапонија, особено кон турко-монголоидните Бугари и цивилизациски запустените Шиптари. Со должната почит кон браќата Срби (кои, сепак, како нација се создадени пред Господ да ги создаде амебите), како тазе осознаен македоноид почуствувајте го презирот кон негроидите Грци. Отфрлете ја од себе псевдонаучната теорија според која Разумниот Човек (homo sapiens) бил создаден од мајмун некаде во црната Африка, зошто и „Ти си Македонија“!

 
Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: papata1962
Категория: Политика
Прочетен: 434309
Постинги: 132
Коментари: 311
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031