Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: papata1962 Категория: Политика
Прочетен: 327074 Постинги: 132 Коментари: 311
Постинги в блога от 10.01.2009 г.
Уште да е така како што е претставено на карикатурата.

image

image
Категория: Политика
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове: 0
Слуги на народот

image

На 11.12.1937 г. Јосиф Васарионович Сталин во Бољшој театар ја прознесува крилатата фраза: “Депутат (пратеник) - слуга на народот”. 
Категория: Политика
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове: 0
СЕ МОЛАТ СИТЕ ЛИЦА КОИ ИМААТ НЕКОЈА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПЕТАР МАНЧЕВ КОСТАДИНОВСКИ (1924-1978) ДА ЈА ЗАПИШАТ КАКО КОМЕНТАР НА ОВОЈ БЛОГ ПОСТ, ИЛИ ДА ЈА ПРАТАТ НА  СЛЕДНАТА АДРЕСА Santo_Iliev@yahoo.com

През 2000 г. Владимир Костадинов (р. 1925 г.), со цел да поднесе Барање за пристап и увид во личното досие на брат му Петар Манчев Костадиновски (1924-1978), во Пехчево и Делчево бара извод од матичната книга на родените и матичната книга на умрените. Но, Владимир Костадинов во  соодветните служби на Пехчево и Делчево добива одговор дека лице со име и презиме Патар Манчев Костадиновски нема ниту во книгите на родените, ниту во книгите на умрените. А, без еден од овие изводи не е возможно да се поднесе Барање за пристап и увид во личното досие. Последното станува уште позначајно затоа што сестрите и братотот на божем непостоечкиот Патар Костадинов, кој починал 1978 г. во болницата во Демир Хисар, за неговата смрт биле информирани откако било погребано неговото тело.  Кога побарале да им го покажаот гробот на Петар Костадиновски, од болницата во Демир Хисар пратиле  некое душевно болно лице да им го покаже гробот на болничките гробишта. Таму имало неколку нови гробови без крст и без било каков напис за името на погребаниот. Душевно болното лице им покажал некој гроб и рекол дека тоа е гробот на Петар Костадиновски.

image

Петар Манчев Костадиновски (1924-1978)

Петар Костадиновски е роден на 25.06.1924 г. во село Панчарево, Царевоселско  (Делчево). Мајка му Параскева (р. ? г. - 1975) през турско била егзархиска учителка, а потоа домакинка. Татко му Манчо (р. ? г. - 1985) бил земјоделец. Неговите браќа Стојан (1921-1989) и Владимир се учесници во „Народноосолободителната борба и Народната Револуција“. През Втората световсна војна Петар Костадиновски не војувал, но станал член на Народноослободителниот одбор во Пехчево. После војната, во Скопје през учебната 1945/1946 г. завршил „Школа за народни учители“.  Се вработил како учител во Делчево. Следната 1947 г., како „преподавател“ (учител) по историја и географија во училиштето „Св.Јован Бигорски“ во Скопје го посетувал едномесечниот курс по наведените училишни предмети. Во 1950 г. од Делчево заминува за Скопје со цел да се вработи таму и да се запише на Филозовскиот факултет. На истиот факултет бил избран за секретар на основната организација на Комунистичката партија на Југославија. Во 1952 г. го запишал петтиот семестар. Кога го упасиле бил вонреден студент на истиот факултет и воспитувач во интернатот „Здравко Цветковски“ Скопје. Го затвориле во МВР, во „УДБ-а за Макединија“. Таму бил малтретиран до безсознание, покасно на своите биски им рекол дека многу го тепале. Потоа е однесен во душевна болница во Скопје, а оттаму во душевната болница во Демир Хисар каде починал 1978 год.

image

Најблиските роднини на Петар Костадиновски, братот Владимир  (р. 1925 г.) и сестрите Љуба (р. 1928 г.) и Зора (р. 1932 г.) сеуште не знаат зошто бил уапсен.


image

Препис од Егзархиската книга на родените во која Петар Манчев Костадиновски е заведен през 1942 год.

image

Препис од  Диплома за завршена „Школа за народни учители“ издаден на 26.10.1946 г.

image

Потврда за завршен курс по историја и географија издадена 1947 г. на учителот Петар Манчев Костадиновски

image

Службеничка книшка на Костадиновски Манчев Патар


image


image

„Службеничката книшка служи како доказ дека некое лице се навогја во државна служба.“

image

Студентската легитимација на Костадиновски Манчев Петар

image

image

image

Студенстки Индекс на Костадиновски Петар Манчев

image

image

СЕ МОЛАТ СИТЕ ЛИЦА КОИ ИМААТ НЕКОЈА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПЕТАР МАНЧЕВ КОСТАДИНОВСКИ ДА ЈА ЗАПИШАТ КАКО КОМЕНТАР НА ОВОЈ БЛОГ ПОСТ, ИЛИ ДА ЈА ПРАТАТ НА  СЛЕДНАТА АДРЕСА Santo_Iliev@yahoo.com

Категория: Политика
Прочетен: 2402 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01.2009 16:27
За слободата на говорот.

image

Јанка низ гора врвеше

и на гората думаше:

горо ле, горо зелена,

мина ли горо низ тебе

млад Гоце Делчев војвода?


image

Гората трае, не збори

на Јанка не одговора.

image

Кога би гора зборела

не би ја секла секира

нит би ја стада газеле.

image
Категория: Политика
Прочетен: 1071 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01.2009 13:13

През 1979 г. на Радио Скопје била емитувана вестта дека е уапсен Драган Богдановски. По тој повод, на 16.02.1979 г. во своите „Дневни записи“ Крсте Црвенковски меѓу другото запишал:

„Мене ми е познато дека Богдановски повеќе години, политички и пропагандно, дејствуваше против СРМ и СФРЈ. Тој го издаваше и беше главен автор на списанието на МОД „Македонска Нација“. Тој е еден од водачите на екстремното нациналистичко движење во странство. Но, таа организација , колку што јас можев да насетам, е повеќе чедо на „нашата“ УДБ-а“. („Пулс“, Скопје 28.05.1992)

image

Крсте Црвенковски - Драган Богдановски

Во контекст на тоа, Крсте Цревенковски го наведува фактот што во списанието на Богдановски бил етикетирал како врховист. Во тоа врме, кога титоистичката кампања бзобразно лажеше дека Крсте Црвенковски бил сменет од функција затоа што му купил „мерцедес“ на син му, дека Крсте Црвенковски избегал во Бугарија,  ако Богдановски навистина пишувал дека Крсте Црвенковски е врховист, тогаш несомнено е дека Богдановски во случајот му правел услуга на официјален Белград (за неупатените, неспорна е југомунистичката определба на Крсте Црвенковски, но во контекст на таа политичка опција Крсте Црвенковски одигра значајна ролја во создавањето на МАНУ и прогласувањето на автекефалността на МПЦ со што беше формално завршано конституирање на македонската нација).

На почетокот од воведувањето на плурализмот во СРМ, еден печалбар тврдеше дека не е единствениот кој што во СФРЈ бил малтретиран од удебевци поради тоа што за своите македонистички и антитиостички погледи разговарал во четри очи со Драган Богдановски. Тој се сомневаше дека Драган Богдановски бил „професинален патриот“ исто како Лениновите чекисти (Че-Ка, Лениновата тајна полиција) кои, меѓу другото имале за цел да ја контролираат и антибољшевистичката руска емиграција.

Друг македонски емигрант тврдеше дека Драган Богдановски најпрво бил упасен како „крадец на душеци“, а потоа УДБ-а го ангажирала како ловец на македонски патриоти. Истиот тврдеше дека со Богдаовски биле заедно во некој логор во Грција и дека покасно сфатил дека Драган Богдановски во првита години од неговото емигрираање имал задача да го пронајде Ванчо Михајлов (последниот претседател на ЦК на В.М.Р.О.) со цел истиот да биде ликвидиран од Титови агенти.

За Драган Богдановски сум разговарал и со политички затвореници кои биле во затвор заедно со него. Неколкумина тврдеа дека Драган Богдановски е удебевец. Еден политички затвореник, Албанец (покасно беше и пратеник од ДПА), според тоа што го чул во затворот за Богдановски и според впечатокот од краткотрајната „дружба“ во затворот со него, сметаше дека Драган Богдановски не бил соработник на југокомунистичаката  тајна полиција.

image

Во првиот Статут на ВМРО-ДПМНЕ не се говори за раздрожување на Република Македонија од Југославија.


image

Богдановски почина пред донесувањето на законската регулатаива за Пристап и увид во лично досие на политичките затвореници во СФРЈ. Негови роднини, како лица кои имаат право на Пристап и увид во личното досие на Драган Богдановски досега, не покажале интерес за претставување на тоа досие пред јавноста со што би се анулирала поставената дилема: дали Драган Богдановски е единствениот македонски диседент, или удебевец провокатор кој работел како ловец на македониски антититоисти.

Категория: Политика
Прочетен: 2688 Коментари: 0 Гласове: 0
Во в-кот „Фокус“ (бр. 699 од 21.11.2008 г. и бр. 700 од 05.12.2008 г.) имаше занимвлива препсика меѓу академик Блаже Ристовски и д-р Зоран Тодоровски.

image
академик Блаже Ристовски 

Во своето писмо – реакција, по повод интервјуто со д-р Зоран Тодоровски во „Фокус“ од 31.10.2008 г., академик Блаже Ристовски меѓу другото го прашува на д-р Тодоровски:

„Можете ли да наведете барем еден единствен „елементарен фалсификат“ во сите мои над 60 објавени одделни книги или повеќестотините научноистржувачки прилози (над 30.000 отпечатени страници) во земјата и во странство? (Досега такви се откриваат само од софиските диоптрии).“

image

Бидејки сум бил доведен во непријатна ситуација поради тоа што сум верувал на Блаже Ристовски како автор, ќе наведам барем еден елемнтарен фалсификат подметнат од Блаже Ристовски.

Пред неколку години имав можност да се запознаам со д-р Божидар Димитров, тогашен и сегашен директор на Националниот историски музеј во Софија. Во лаф муабетот спонтано се наметна и разговор за минатото, при што како аргумент ја посочив интерпретацијата на Б.Ристовски на една статија напишана од Димитар Василев Македонски (1847-1898) која е публикувана во далечната 1871 г.

Бидејки сега при рака ја имам книгата на Б.Ристовски на која се повикував во разговорот со Б.Димитров  ете како цитат тој текст кој му го посчив на Божидар Димитров.

Во 1983 г. Блаже Ристовски пишува: „Вистина, основната маса на денешниот македонски народ се Словените што дошле на овој дел од Балканскиот Полуостров главно во VI и на почетокот на VII век, но и покрај сите погроми тие не го нашле овој простор наполно испустен: апсорбирајќи делови од затечените народи (антички Македонци, Илири, Траки, Грци, Римјани, прадедовците на денешните Албанци и Власи и др.) Словените ја апсорбирале и нивната култура и при тоа смешување постепено се создавал народ со претежно словенски етнички елементи, со словенски јазик и словенско-византиска култура. ...Во историјата на македонскиот народ несомнено важна улога имал словенскиот карактер на основниот етник, но не може и не треба да се превиди ни значењето на античките Македонци што посредно му дадоа на овој народ територија, име и крв. Ако историјата на турно-монголските Бугари се прима како неразделен дел од историјата на современиот бугарски народ, зошто Македонците да не го почитуваат минатото и славата на својата земја, на своето име и на дел од својата крв? Зашто, како што вели Д.Македонски во 1871 г. „не зинала земјата па да ги голтне“ тие стари Македонци, ами тие се влеале во масата на овој народ.“ (Б.Ристовски, Македонскиот народ и македонската нација.II.  22 и 32) Скопје 1983.

Но, одговорот на Божидар Димитров беше дека моето повикување на напишаното од Блаже Ристовски за Димитар Василев Македонски е неосновано, затоа што Б.Ристовски го наведува  неинформираниот читател  да си мисли дека Д.В.Македонски бил македонист. Му велам, ако сакаш да ти верувам дај ми доказ, во Софија веројатно се чува статијата на Д.В.Македонски, секако имате микрофилм, отпечатете ми ја статијата, ќе прочитам што пишува и ќе верувам на тоа што ќе го видам. Се договоривме след некое време да ми даде копија од таа статија на Д.В.Македонски.

Но, Божидар Димитров се појави со празни раце. Тврдеше кажа дека микрофилмот исчезнал, дека според евиденцијата последен кој што го користил тој микрофилм во Софија е Блаже Ристовски. Му велам, сакате да кажете дека е возможно Блаже Ристовски да го украл микрофилмот?  - Одговри потврдно. Ми вели, микрофилмот ќе го бараш кај вас во Скопје.

След неколку дена отидов кај м-р Димитар Галев, кој како историчар имаше богата библиотека. Го прашав дали ја има таа и таа статија од Д.В.Македонски, но и тој ја немаше. Ми даде една книга напечатена во Софија во која имаше приложени фотокопии од текстови на Димитар Василев Македонски.image

Димитар Василев Македонски (р. 1847 во с. Емборе, Кајларско, денес во Грција - убиен 1898 г. во Цариград)

Димитар Василев Македонски е автор на: „Буквар за употребение в македонските училишта“, „Скратен православен катихизис“ и „Кратка свјаштена историја за училиштата по Македонија (на македонско наречие)“, напечатена „Во печатницата на Македонија“, Цариград 1867 г.

image

Во „Кратка свјаштена историја за училиштата по Македонија (на македонско наречие)“, напечатена „Во печатницата на Македонија“, Цариград 1867 г., Д.В.Македонски пишува:

„П.[Прашање] Кои се оние Бугари, што се крстија во почетокот на први век после Рождество Христово?

Од. [Одговор] Тие се Бугарите што живеат во Македонија?

П. Од кого се покрстени тие?

О. Од Апостол Павле...“

image

Од наведеното може да заклучиме дека до 1867 г. Димитар Василев Македонски пишува на македонско наречие буквар и историја за употреба во македонските училишта наменети за Бугарите што живеат во Македонија кои се покрстиле од времето на Апостол Павле. Што значи, античките Македонци за Димитар Василев Македонски биле Бугари. Можеби Д.В.Македонски со етномимот Бугари да го означувал општото – заедничкото, т.е. Словени.

По некое време конечно успеав во Скопје да добијам копија од оригиналната содржина на статијата на Д.В.Македонски „По македонскыйтъ въпросъ“ (По македонското прашање) напечатена во в. „Македонiя“ од 16.02.1871 г. и да споредам дали Блаже Ристовски во 1983 г. навистина верно го  интерпретирал тоа што Д.М.Македонски го напишал за  „тие стари Македонци“.

image
Статијата „По македонскыйтъ въпросъ“ напечатена во в. „Македонiя“ од 16.02.1871 г.

Секако дека според Д.В.Македонски не зинала земјата да ги голтне „тие стари Македонци“. Но, Димитар Василев во својата статија „По македонскыйтъ въпросъ“ напечатена во в. „Македонiя“ од 16.02.1871 г. кажува нешто сосема друго од тоа на кое през 1983 г. алудира Блаже Ристовски.

image Петко Рачов Славејков (р. 1827 г. во Трјавна, Бугарија – у. 1895), бугарски национален деец, основател и главен редактор на в. „ Македонiя“ кој излегувал во Цариград од 1867 до 1872 г.

Имено, во таа статија напишана во врска со отсуството на покана за учество на „Македонците“ на Архиепископскиот собор за уредувањето на Егзархијата, Д.В.Македонскый до главниот редактор на весникот „Македонiя“  Петко Рачов Славејков (1827-1895) гневно пишува:

„И поднаучете си малку историја, или барем научете ги каракеристиките на историјата и ќе се уверите дека Македонците не се Цинцари, ниту друг некој народ, но чисти Бугари како вас; оттаму ќе научите дека Македонците не се изгубиле од лицето на земјата, како што си дозволуваат некои да кажуваат, затоа што, колку што ние знаеме, тие не згрешиле некогаш до толку, што, да зине земјата и да ги голтне.“ (Фотокопија статијата во в. Македонiя од 16.02.1871 г.)

image

Резиме: Цитираниот пасус од статијата на Димитър Василев Македонскый „По македонскыйтъ въпросъ“ напечатена во в. „Македонiя“ од 16.02.1871 г. јасно кажува дека Д.В.Македонски не говори за антички - „стари Македонци“, како што напишал во 1983 г. Блаже Ристовски, туку за своите современици Македонци Д.В.Македонски кажува дека биле: „чисти Българи“.

И најсетне, дали Блаже Ристовски навистина го украл микрофилмот од Софија, или Божидар Димитров му импутира, навистина ме интересира, но не е мое да водам таква истрага. Своевремено дали е направен само еден микрофилм со наведената статија на Д.В.Македонски, или повеќе, не ми е познато.
Категория: Политика
Прочетен: 2142 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01.2009 12:51
Милош Линдро; Глаголични посланија (в-к „Нова Македонија“, Скопје 24.03.1999)

image
Категория: Политика
Прочетен: 990 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: papata1962
Категория: Политика
Прочетен: 327074
Постинги: 132
Коментари: 311
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Януари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031